Стрес та зайва вага
Четвер, 5 Жовтня 2023
Автор: Кучеренко Вікторія Олександрівна
Розділ: Всі статті > Статті на тему Гастроентерологія
А ви знали, що зайва вага – один з проявів хронічного стресу? А як ви поставитеся до факту, що сон – другий за важливістю фактор успішного схуднення?
Дізнайтеся більше про легке повернення до здорової ваги з інтерв’ю з доказовим ендокринологом Vita Medical!
Інформація про спеціаліста
Бігун Марія Вадимівна: лікар-ендокринолог з клінічним стажем понад 7 років, член Української діабетологічної асоціації (УДА).
Захворювання, які лікує лікар
- Цукровий діабет 1 та 2 типу
- Патологія щитоподібної залози (аутоімунний тиреоїдит, гіпотиреоз, тиреотоксикоз)
- Патологія паращитоподібних залоз
- Остеопороз
- Ожиріння, метаболічний синдром
- Нецукровий діабет
- Гіперпролактинемія
- Надниркова недостатність
- Синдром та хвороба Кушинга
Процедури, які виконує лікар
- Постановка та робота з помпами Medtronic 715, 722, VEO 754, 640G.
- Постановка CGMS: FreeStyle Libre (Abbott) 1,2; Dexcom G5,6.
Бонус!
5 рекомендацій ендокринолога для підтримки здорової ваги
- Фізична активність: відповідно до рекомендацій ВООЗ, обов’язковою нормою фізичної активності є 10000 кроків щодня або 90-120 хвилин активних кардіонавантажень (біг, фітнес, водні види спорту) на тиждень.
- Сон: 7:00 – мінімальна кількість годин сну для підтримки здорової ваги. Також рекомендовано засипати до півночі: інакше організм активно виробляє кортизол. Сплеск кортизолу призводить до безсоння, порушення добових ритмів та інших небажаних наслідків.
- Вода: слідкуйте за кількістю випитої рідини (25 мл/кг взимку та 30 мл/кг влітку) і навчитеся відрізняти почуття спраги від почуття голоду. Багато хто з нас часто приймає зневоднення за голод, і в результаті створює профіцит калорій (переїдає).
- Сіль: вживайте не більше 5 г йодованої солі на день. Надлишок солі провокує набряки та негативно впливає на роботу ССС.
- Харчування: для підтримки здорового індексу маси тіла підтримуйте еукалораж, харчуйтесь збалансовано та різноманітно. Звертайте увагу на розмір порції (в середньому 300 г), віддавайте перевагу вареним або запеченим стравам.